Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, ağın güvenli şekilde çalışmaya devam edebilmesi için ağın konsensüs mekanizmasına aşırı yüklenilmemesi gerektiğini vurguladı.
Vitalik Buterin tarafından kaleme alınan ve 21 Mayıs tarihinde yayınlanan blog gönderisi dikkat çekti. “Ethereum’un konsensüs mekanizmasına aşırı yüklenmeyin” başlıklı bu yazıda Buterin, Ethereum’un ağ mutabakatını başka şeyler için kullanmanın ekosisteme yüksek sistemik riskler getirebileceği ve buna karşı çıkılması gerektiği uyarısında bulundu.
Blokzincirinin çekirdeği en büyük ekonomik ağırlığa ve onu izleyen en büyük topluluğa sahip olduğu için blok zincirinin çekirdeğini daha fazla işlevsellikle genişletmeye çalışmak için doğal bir dürtü var, ancak bu tür her uzantı çekirdeğin kendisini daha kırılgan hale getiriyor.
Ağ üzerindeki mutabakatın genel itibariyle daha minimal ve sade bir şekilde kullanılması gerektiğini dile getiren Buterin, aksi halde konsensüs mekanizması üzerindeki görevlerin genişletilmesinin doğrulayıcı çalıştırmanın maliyetlerini, karmaşıklığını ve risklerini artırdığını vurguladı.
Bu riskler arasında aşırı yüklenme sonucunda oluşacak hatalar sonucunda varlıkların çalınabileceğini belirten kurucu ortak, böyle bir senaryoda tıpkı Ethereum Classic’de (ETH) olduğu gibi bir forklanmanın kaçınılmaz olacağını ifade etti.
Buterin detaylı makalesinde, Ethereum’un çekirdek protokol kurallarının birincil tasarımını aşan bir başka uygulama olan “nihai oracle” fikrine ilişkin endişelerini de dile getirdi. Oracle’ların off-chain adına veri sağladıkları için hayati önem taşıdıklarını belirten Buterin, öte yandan bu veri akışlarının güvenliğinin uzun vadede sistemik riskleri artırabileceğini ve karmaşıklığın artmasına katkıda bulunabileceğini söyledi.
Buna ek olarak son zamanlarda artan katman-1 (L1) ve katman-2 (L2) köprülerinin de güvenlik açısından benzer riskler taşıyabileceğini bu yüzden geliştiricilerin daha dikkatli davranması gerektiğini hatırlattı.