Uzmankoin.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Altcoin Haberleri
  4. »
  5. Vitalik Buterin’den Ethereum İçin Yeni Detaylı Blog Yazısı Geldi!

Vitalik Buterin’den Ethereum İçin Yeni Detaylı Blog Yazısı Geldi!

adminkoin1 adminkoin1 -
93 0

Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, katman-2 (L2) benimsenmesinin artmasıyla birlikte yaşanabilecek sorunların olası çözümlerini inceledi.

Vitalik Buterin yakın tarihli bir blog gönderisinde, bu ayın başında Ethereum’un başarısız olmaması için gerekenlere dair paylaştığı yol haritasında yer alan “ölçeklendirme” kısmını detaylandırdı. Ethereum’un gelecekteki başarısına dair düşüncelerini paylaştığı gönderide Buterin, birçok noktaya ve artan katman-2 talebinin getirebileceği teknik zorluklara değindi. Ethereum’un katman-2 benimsenmesinin artmasıyla birlikte katmanlar arası etkileşimde daha pratik bir yol arayan Buterin, çeşitli çözüm önerilerini tartıştı.

Özellikle Arbitrum (ARB) ve Optimism (OP) gibi Ethereum üzerinde faaliyet gösteren katman-2 projelerinin artan benimsenmesi Buterin’in gündeme getirdiği sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Özellikle katman-1‘den katman-2′ye veya tam tersi şekilde yapılan işlemlerin nasıl kolaylaştırılabileceğini ele alan kurucu, Merkle Proofs, ZK-SNARK ve “Verkle Tress” gibi yöntemleri masaya koydu.

Ethereum algoritmasında çığır açan bu bileşenlerin katmanlar arasındaki transferleri daha etkili ve güvenli hale getirebileceğini vurgulayan Buterin, düşünce deneyini uygulama alanlarındaki örneklerle de çeşitlendirdi.

Özellikle Merkle kanıtı olarak anılan yöntemin katman-1 ve katman-2 arasındaki veri okumalarını doğrulamak için kullanılabileceğinin altını çizen Buterin, yine de tek bir çözümün tüm ağın işleyişi için yeterli olmayacağını kaydetti.

Makalesinde, cüzdanların katmanlar arasındaki işleyişi ve katmanlar üzerinde saklanması konusuna da değinirken, iki farklı yöntem öne sürdü.

“Hafif versiyon” olarak adlandırdığı yöntemde, her bir cüzdanın doğrulama anahtarını yerel olarak saklamasını ve anahtar deposunun mevcut durumunun cross-chain kanıtı ile güncellemesi gerektiğini savundu. “Ağır versiyon“un ise her işlem için Cross chain (zincirler arası) kanıt gerektirerek anahtar deposu güncellemelerini daha ucuz hale getireceğini ancak işlem başına ücretlerin artacağını yazdı.

Buterin’e göre her teknik kendi zorluklarına ve sınırlamalarına sahip olduğu için hangi tekniklerin kullanılacağına dair kararlar belirli bir uygulamanın gereksinimlerine ve kısıtlamalarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Kısaca açmak gerekirse katman-2, blokzinciri teknolojisinin ölçeklenebilirliğini ve hızını artırmak için kullanılan bir dizi çözümü ifade eder. Katman 2 çözümleri, Katman 1 üzerinde doğrudan gerçekleşen işlemleri azaltmayı hedefler. Bu yöntem işlem hızını artırır ve işlem ücretlerini düşürür.

Vitalik Buterin 9 Haziran tarihli bir blog gönderisinde, Ethereum’un başarısız sayılmaması için üç önemli faktöre dair yol haritasını paylaşmıştı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir